Nyt udvidet elitekoncept for fodboldspillere på Aabybro Efterskole

0
2886

Efter flere års erfaring med fodboldspillere på højeste niveau har Aabybro Efterskole fra skoleåret 2019/20 valgt at satse på et nyt fodboldkoncept til de dygtigste fodboldpiger. Kom og hør mere til infomøde d. 2. december kl. 15:00.

På Aabybro Efterskole er det et klart mål at være det foretrukne samlingssted for de dygtigste fodboldpiger fra hele landet. Her skal pigerne kunne bruge et år på efterskole samtidig med at deres fodboldudvikling kører i højeste gear – og spillerne kommer retur til deres respektive fodboldklubber på et højere niveau end de forlod klubberne. På den baggrund har skolen udviklet et nyt elitekoncept for de dygtigste fodboldspillere, hvor de ud over at være en del af fodboldlinjen, også får deres eget eliteprogram med ekstra træning og fokus på andre elementer som mentaltræning, selvtræning, kostvejledning og styrketræning.

Eliteansvarlig på Aabybro Efterskole; Sine Hovesen, der selv er tidligere landsholdsspiller, ser frem til det nye elitekoncept, og er sikker på at det vil blive særdeles attraktivt for de dygtigste fodboldpiger.

Tidligere landsholdsspiller Sine Hovesen, der er en af trænerne for skolens fodboldpiger hilser det nye eliteprogram velkommen. Hun har selv prøvet at spille på højeste niveau og er i dag også en del af trænerstaben omkring DBU’s U14 talenttræning. ”Der kommer større og større krav til spillerne i dag – både på og uden for banen, hvilket betyder, at vi som efterskole også må kigge på, hvordan vi kan fokusere endnu mere på både den fysiske og den mentale del af fodboldspillet,” fortæller Sine, der samtidig også kan se en kæmpe fordel i, at pigerne vælger at tage på efterskole. Her er hverdagen sat i system for dem, således at de ved siden af træningen også får bedre mulighed for at have et socialt liv med deres venner. Samtidig behøver de ikke gå på kompromis med skolearbejde og der afsættes tid til lektielæsning.

Skolens elitepiger vil stadig være en del af fodboldlinjen, hvor de har 3 ugentlige træningspas enten som individuel træning eller holdtræning og eventuelt sammen med drengene. Ud over dette vil elitepigerne fremover få en ekstra ugentlig træning med en af skolens A-licenstrænere, hvor der vil være særlig fokus på fx selvtræning. Hertil kommer en ugentlig styrketræning med den fysiske træner.

Eliteprogrammet har desuden tilknyttet en række specialister blandt andet en kost- og ernæringsvejleder, en fysioterapeut og en træner med speciale i sportspsykologi. Det betyder, at der ved siden af den egentlige fodboldtræningen også bliver forløb, hvor spillerne bliver undervist i fx mentaltræning og fysiologi – og tanken er at der også løbende vil være individuelle samtaler med disse specialister.

For piger som er en del af eliteprogrammet er der også en forventning om, at man er tilknyttet en fodboldklub ved siden af efterskolen. Skolens officielle samarbejdspartner er AaB, hvor der enten er mulighed for at spille på klubbens U18DM-hold eller på seniorholdet, der i foråret skal spille om kvalifikation til 3F-ligaen. Det er dog også muligt at være tilknyttet andre klubber, hvor flere tidligere spillere blandt andet har været i Fortuna Hjørring, Aalborg KFUM eller FC Thy.

Skolens trænere er i tæt dialog med klubtrænerne i forhold til doseringen af træningen og udviklingen af den enkelte spiller. I forhold til spillere, der er tilknyttet U16- eller U17-landsholdet, bliver der allerede i dag taget særlig hensyn i forhold til at kunne passe landsholdsaktiviteter og dette vil selvfølgelig fortsætte.

Alle der ønsker det kan blive en del af skolens fodboldlinje, men for at sikre kvaliteten af eliteprogrammet vil der være en ansøgningsproces for at blive optaget på denne. Du kan kontakte skolen for at høre mere herom.

Om baggrund for det nye elitekoncept fortæller forstander Thorsten Matthiesen:

”På alle efterskoler er en mangfoldig elevgruppe et vigtigt kriterie, og det samme gør sig gældende på Aabybro. Vi ønsker ikke at være en rendyrket skole for elitesportsudøvere, men vi lægger stor vægt på at der blandt vores mange tilbud til de unge mennesker, også er plads til dem, som har et særligt talent inden for deres sport – og i dag er det for eksempel ikke nok med en fodboldlinje, da deres træning kræver merealternativet er, at denne gruppe helt fravælger et efterskoleophold, og det ville være synd.”

På Aabybro håber man, at det nye koncept vil tiltrække spillere fra hele landet – også fodboldspillere, som normalt ikke ville have overvejet et efterskoleophold. Den store vision er at bevise, at man sagtens kan lave et elitemiljø på en efterskole uden at gå på kompromis med de grundlæggende efterskoleværdier – hvor mangfoldighed og forpligtende fællesskaber er helt centrale værdier.

Her er man allerede godt på vej – og gennem dialog og evaluering med klubberne, spillerne og forældrene er det lykkedes at finpudse konceptet.

”Mange dygtige fodboldpiger kommer ofte i tvivl om de kan holde deres fodboldniveau, hvis de tager på efterskole”, fortæller UEFA A-licens træner Lars Noer. Den tvivl skulle vi her på Aabybro gerne have fjernet med dette nye elitekoncept, hvor de ikke bare holder niveauet, men også vil udvikle sig fodboldmæssigt.

U17-landsholdsspiller Sofie Lundgaard er en af de fodboldpiger, der var meget i tvivl om efterskolen kunne kombineres med elitefodbold – i dag er hun ikke længere i tvivl.

Allerede i dag vælger flere topspillere skolen på både drenge- og pigesiden – fx U17-landsholdsspiller Sofie Lundgaard, der også var en af dem, der var i tvivl om, hvad hun skulle. Hun valgte i sidste ende en løsning, hvor hun blev rykket op på AaB’s 1. divisionshold fra U18 DM-holdet samtidig med, at hun tog på efterskole i Aabybro. I dag er hun overrasket over, at hun overhovedet overvejede andet – ”havde jeg på forhånd vidst, hvor godt det fungerede, ville jeg aldrig have tvivlet,” fortæller hun i dag.

Du kan komme og høre mere om det nye elitekoncept til infomøde søndag d. 2. december kl. 15:00 – tilmelding til leder af fodboldlinjen Esben Mathiasen på em@aabybroefterskole.dk.

Du er også velkommen til at kontakte skolen på 98241099, hvis du har spørgsmål. Der er stadig få ledige pladser i skoleåret 2019/20. Ansøgning til eliteprogrammet for skoleåret 2020/21 senest 1. september 2019.

For piger der ikke har et ønske om at spille fodbold på eliteniveau eller ikke ønsker at bruge så meget tid på fodbolden, når man er på efterskole er det selvfølgelig stadig muligt at vælge fodboldlinjen med 3 ugentlige træningspas eller flexlinjen, hvor man kan kombinere fodbold med andre interesser som fx dans, håndbold eller springgymnastik.