GPS-veste: Uundværlige sladrehanke

0
2894

HG’s kvinder i den næstbedste række har siden januar brugt GPS-veste til kamp og træning – det har både medført bedre spillere og færre skader.

Af Jimmy Langelund, HGQ

“Lige da vi fik dem, tænkte jeg; for helvede, nu er det slut med at springe over hvor gærdet er lavest”.

Sådan udbryder Line Grøndahl, akkompagneret af et højt grin, da talen falder på de gps-veste, der har været obligatoriske for samtlige af HG’s bedste kvindespillere i både træning og kamp siden januar i år.

Line Grøndahl viser vesten, hvor selve GPS’en monteres i en lille lomme bagpå.

HG er det første kvindehold i Danmark, der gør brug af de avancerede veste, der gør det muligt at indsamle individuelle data for hver enkelt spiller som for eksempel antallet af sprint, antal sprintede meter, hvor på banen spilleren opholder sig mest, hvor på banen de sprinter mest, og hvor langt de løber under både kamp og træning.

“De tre vigtigste parametre for mig er antal kilometer løbet, antallet af sprintede meter og antallet af højintense løb. De tre ting måler vi hele tiden både til træning og kamp, for når man skal hæve sig i niveau, så er en vigtig del af det at få så mange sprint på som muligt, fordi tempoet bare bliver højere, når man kommer op på et højere niveau”, fortæller cheftræner Thomas Rune.

Øget konkurrence og højere niveau

De mange data fra både træning og kamp indsamles på cheftrænerens telefon, og ryger i ekspresfart videre til hver enkelt spiller. Alle spillerne har en app på deres smartphone, hvor de kan se og analysere deres data, som de også kan sammenligne med holdkammeraternes tal, og det er ifølge Line Grøndahl med til at hæve både niveauet og konkurrencen på holdet.

“Vi kan for eksempel se vores topfart, hvor meget vi sprinter og hvor mange powerplays vi laver. Så kan vi også se på et heatmap, hvor på banen vi positionerer os. Vi kan også se, hvor vi interagerer mest, hvor på banen vi har den højeste fart, og hvor vi bevæger os mest. Så kan vi adde venner og sammenligne vores præstationer med resten af holdet, og hvis man er bare lidt konkurrencemindet, så vil man også gerne være i toppen, så det er også godt i forhold til ikke at hvile på laurbærrene”, slår HG’s højrekant fast.

I appen kan Line Grøndahl blandt andet se, hvor mane meter både hun og holdkammeraterne har sprintet, og hvor på banen hun har bevæget sig mest.

Forebygger skader

Selv om cheftræneren naturligvis er glad over alle de sportslige fordele, som vestene har bragt med sig, så er det faktisk ikke det, som han er mest begejstret over. Han og resten af staben kan nemlig se, at de mange data har øget bevidstheden om spillernes fysiske tilstand, og dermed også medført, at holdet i langt højere har kunnet forebygge og undgå skader.

“Vi har ingen skader, imens alle andre har, og det er helt sikkert vestenes fortjeneste. De måler al data i deres bevægelse, og så kan vi måle, om de er i risiko for at få eller måske allerede har en overbelastningsskade. Det er meget tilfredsstillende, og det er også en rar følelse som menneske, når vi udsætter dem for det her fysiske pres. Så er det altså rigtig godt at vide, at vi samtidig passer godt på dem”, slår Thomas Rune fast.

GPS-vestene har sikret, at Line Grøndahl og resten af HG’s spillere har været forskånet for især overbelastningsskader.

Et signal om høje ambitioner og seriøsitet

Selv om Line og de andre spillere i starten var lidt lorne ved “sladrehankene”, så er vestene nu blevet en uundværlig del af “fodboldværktøjskassen” i HG, og de er sågar blevet en kilde til stolthed i forhold til det at spille i en klub, som går all in på at give spillerne de bedste betingelser.

“Da vi fik dem, var der ikke andre klubber i Danmark, der havde dem, og når vi så får sådan noget, så bliver vi bare bekræftet i, at klubben vil os, og at ambitionerne er ægte. Det er virkelig fedt at være en del af sådan et projekt. Man bliver faktisk helt beæret”, slutter Line Grøndahl af.