Sofie Lundgaards nye hverdag byder på nye muligheder

0
2349
Sofie Lundgaard i Fortuna Hjørring-trøjen.

Nedlukningen af Danmark kom som en overraskelse for Sofie Lundgaard og resten af Fortuna Hjørring-mandskabet. Det var derfor også hårdt at se sæsonen og pokalkampene blive udskudt. Men alligevel er der lyspunkter i en ellers underlig og isoleret tid. Der er nemlig stadig mulighed for at træne individuelt, og samtidig er der blevet tid til familiehygge og opstart på nye projekter.

Af Camilla Bergholm

Onsdag den 11. marts tog Sofie Lundgaard sammen med sine holdkammerater fra Fortuna Hjørring til en helt almindelig fodboldtræning. I omklædningsrummet gik snakken godt nok på, at det var ret uvirkeligt alt det, der skete ude i verden. Men det føltes stadig langt væk, og fokusset var derfor også på træningen og på at gøre sig klar til de kommende pokalkampe og den forårssæson, der nærmede sig.

Men om aftenen kom det alligevel helt tæt på. Mette Frederiksen trådte frem på landsdækkende tv og fortalte, at Danmark lukkede ned. Coronavirussen havde gjort sit indtog i Danmark.

”Vi får først besked om, at skolerne lukker på pressemødet, og så går der ikke mere end et par timer eller en dag, og så får vi også at vide, at træningerne er aflyste. Og det er klart, så står man der og tænker: ’Åh shit.’ Man har bare glædet sig til, at sæsonen skal starte både i Fortuna og de aktiviteter, der skulle komme med U19-landsholdet,” fortæller Sofie Lundgaard. Efter chokket satte realiteterne dog ind, og den 17-årige Fortuna Hjørring-spiller fortsætter:

”Nu har man kæmpet hårdt i lang tid, og man har glædet sig enormt meget. Men det er jo den ene side. På den anden side ser man jo mere på hele samfundet, og det er vigtigt, at der er styr på situationen først.”

For os alle er det, som startede flere tusinder af kilometer væk fra Danmark, pludselig blevet vores allesammens hverdag. Og dette var i starten uvirkeligt for Sofie Lundgaard. Men hun er i dag klar i mælet i forhold til vigtigheden af at stå sammen hver for sig. For hellere handle 110 % nu end, at det lige pludselig er for sent, forklarer hun.

Holdkammerater hjælper med at fastholde motivationen
Selvom fodboldbanerne er blevet lukket af, og bolden ikke triller i Gjensidige Kvindeliga, så skal formen stadig holdes ved lige. Derfor fik Sofie Lundgaard og resten af Fortuna Hjørring-mandskabet tilsendt løbeprogrammer, alternative styrketræningsprogrammer og fodboldøvelser med en bold. Taget alt i betragtning så er den unge fodboldspiller positiv og fortæller, at øvelserne helt sikkert giver hende noget.

“Man kan også bruge det til at forbedre sig individuelt, selvom det er primitivt de resurser, man har, men på den måde er det også vigtigt, at man tænker ud af boksen og har selvdisciplin nok til at komme afsted hver dag eller hver anden dag”

Sofie Lundgaard, spiller Fortuna Hjørring.

Det sværeste er ikke blot manglende resurser, når hun skal træne. Det er også de manglende holdkammerater, som er blevet en lille familie for hende. Det er ikke det samme uden dem og den kollektive træning. Men heldigvis står holdkammeraterne stadig klar med en hjælpende hånd – eller måske mere en virtuel hånd.

”Vi har en Snapchat-gruppe på holdet faktisk, og så i ny og næ kommer der en snap derinde, og så kan vi se, hvad hinanden går og laver. Eller så kan man skrive med nogle holdkammerater individuelt og skrive om, hvordan træner du og motivere hinanden lidt den vej. Det har i hvert fald hjulpet mig lidt, at man kan skrive med sine holdkammerater og få inspiration den vej igennem,” siger hun.

Samtidig ser U19-landsholdsspilleren positivt på træningssituationen i og med, at der nu er tid til at fokusere på den individuelle spiller. Så må det kollektive følge trop, når Danmark og fodboldbanerne åbner op igen.

”Man kan også bruge det til at forbedre sig individuelt, selvom det er primitivt de resurser, man har, men på den måde er det også vigtigt, at man tænker ud af boksen og har selvdisciplin nok til at komme afsted hver dag eller hver anden dag. Og så når vi kommer tilbage, så må vi arbejde hårdere og være mere skarpe på det kollektive,” fortæller hun.

Strik og hygge med familien
Også på hjemmefronten har nedlukningen af Danmark og den herskende pandemi haft betydning. Teltpælene er blevet rykket op for en stund, og hun er flyttet hjem til forældrene. Og det er en uvant situation for Fortuna Hjørring-spilleren, der normalt bruger det meste af sin tid på fodbolden.

”Jeg har fået enormt meget tid med min familie nu. Det har jeg ikke være vant til. Jeg har været vant til at se min familie mellem én og fire gange om måneden. Så nu er jeg flyttet hjem til mine forældre, og det er også dejligt, så er der tid til en masse hygge, god mad og spille spil og alt det, man ikke har tid til i hverdagen på grund af fodbold, så det er selvfølgelig også rart,” siger hun og fortæller med et grin, at situationen også har budt på andre nye muligheder for den 17-årige spiller:

”Jeg er kastet mig ud i et nyt projekt med at strikke en striktrøje. Normalt er jeg ikke den skarpeste i det kreative hjørne, men jeg tænkte, at nu er der masser af tid, og nu er der ingen undskyldninger for ikke at kaste sig ud i det. Jeg er ikke så god til det, men det er jo lige meget. Det handler om at kaste sig ud i nogle projekter og udfordre sig selv lidt.”

“Jeg ved, at der er en masse gode videoer der. Så kan man øve sig med det, og når man så kommer tilbage, så kan man måske vise sine venner, hvad man har brugt tiden på og har lært”

Sofie Lundgaard, spiller Fortuna Hjørring.

Og det er netop også et projekt som dette, Sofie Lundgaard vil bringe videre til andre i denne tid. Det er nu, man har tiden til at være kreativ og kaste sig ud i nye projekter. Samtidig er det også en tid, hvor man kan få indhentet noget af det, man måske har forsømt lidt. Fortuna Hjørring-spilleren får nemlig indhentet noget af det, hun har forsømt lidt i skolen, da hun har været meget af sted med holdet og U19-landsholdet.

I forhold til at holde det fodboldmæssige ved lige har hun også nogle gode råd til, hvad man kan fokusere på. Det handler nemlig om at vende selvisolationen til noget positivt, hvor man kan begynde at fokusere på at kaste sig ud i nogle øvelser og på den måde blive bedre til noget helt specifikt.

”Man har måske en lillebror, eller måske har man en far, der kan lide fodbold, så gå ud og øv dig på nogle tricks. Det kan være jongleringer, eller hvad man godt kunne tænke sig. Man kan finde nogle YouTube-videoer. Jeg ved, at der er en masse gode videoer der. Så kan man øve sig med det, og når man så kommer tilbage, så kan man måske vise sine venner, hvad man har brugt tiden på og har lært,” slutter hun af, før familien venter med spil og hygge, og løbeskoene også snart kalder igen.