BSF raser efter nyt afslag: U18 DM er blevet en lukket klub

0
2442
BSFs i en U18 DM-kamp mod Team Viborg i foråret 2019. Foto: Steen Trolle

Ballerup-Skovlunde Fodbold har for andet år i træk fået afslag på U18 DM-licens. Klubben mener, at DBUs kvindeliteudvalg med sit afslag har lukket U18 DM-ligaen i for nye klubber. Det vil gå ud over talentudviklingen på Sjælland, advarer BSF

U18 DM-ligaen er blevet en lukket klub, som andre ikke kan få adgang til. Det er synspunktet hos Ballerup-Skovlunde Fodbold (BSF), som for andet år i træk har fået afslag på licens til DM-ligaen, som BSF indtil sommeren 2019 var en del af 11 år i træk.

BSF er alene valgt fra, fordi klubben ikke opfylder licenskravet om, at der skal være landsholdsspillere i de primære årgange 2003-2004. Og det er ikke fair, mener BSF. For ud over, at der tidligere er tildelt licens til klubber uden landsholdsspillere, så kigger landstrænerne primært efter spillere i licensklubberne, hvilket gør det svært at komme til at opfylde landsholdskravet for en klub, der endnu ikke har licens.

Som BSF skriver i en pressemeddelelse, som er underskrevet af sports- og talentansvarlig Gert Sørensen og bestyrelsesmedlem Jakob Villadsen:

“Dette vækker undren i BSF, da der tidligere er tildelt licenser til klubber uden landsholdsspillere i de primære årgange, samtidig med at der fra netop DBU´s landholdsafdelinger har været en klar prioritering i at vælge spillere fra netop licensklubber og komme med kraftige anbefalinger om at potentielle landsholdsspillere har sin gang i klubber der til dagligt begår sig på højeste niveau. Denne holdning fra Landsholdsafdelingen er som sådan forståeligt, taget deres opgave i betragtning, men når kvindeeliteudvalget vælger at ændre tolkningen af A-licenskrav 6.4.5 (kravet om landsholdsspillere, red.), kan det ikke forstås som andet en nedlukningen af adgangen til U18DM for nye klubber”.

“Når kvindeeliteudvalget vælger at ændre tolkningen af A-licenskrav 6.4.5, kan det ikke forstås som andet en nedlukningen af adgangen til U18DM for nye klubber”

Frygter talenter skifter klub

I følge BSF har klubben arbejdet hårdt det seneste års tid på at komme tilbage i DM-ligaen, og klubben frygter, at det nye afslag vil få store konsekvenser, fordi det kan blive sværere at holde på talenterne.

“Det her bliver en kæmpe skuffelse for mange af vores dygtige spillere, som selvfølgelig har ambitioner. Dette gælder både årgangene 2003-04 og på årgangene 2005-06, hvor vi har tre spillere på DBU´s U15 talentcenter og 11 spillere på DBU’s U14 talentcenter. Vi har allerede fået en del henvendelser på disse spiller fra nuværende licensklubber og med afvisningen af vores ansøgning, forudser vi endnu flere henvendelser den kommende tid,” skriver BSF – og fortsætter:

“Vi kan forstå, hvis det at blive i BSF, som ambitiøs og talentfuld spiller er blevet endnu svære, men vi forsætter med vores setup, som til fulde lever op til DBU´s licenskrav – et setup der er fuldt på højde eller bedre end de omkringliggende klubber også licensklubberne. Eneste forskel er deltagelse i landets bedste U18 række og det vil vi kompensere for på anden måde”.

BSF fejrer, at de har vundet U18 Øst-rækken i efteråret 2019.

Samme klubber får licens igen

BSF fik afslag sammen med VSK Aarhus og Dalum IF/Næsby BK. Det var de samme tre klubber, som fik afslag sidste år, og dermed fortsætter U18 DM-ligaen fra næste sæson med præcis samme 13 deltagere som i denne sæson. Og sådan vil det med stor sandsynlighed blive igen til næste år, spår BSF. For landsholdsspillerne vil fortsat blive rekrutteret fra licensklubberne, hvormed DM-ligaen fortsætter med at være lukket land for andre klubber.

”Dette syntes vi i BSF er ærgerligt for vores klub og for dansk pige fodbold, da der ikke kan herske nogen tvivl om at den største udfordring i dansk kvinde/pige fodbold lige nu, er at øge massen af talenter og kommende kvindeligaspillere. Derfor forstår vi ikke at DBU´s kvindeeliteudvalg fravælger en klub som overholder alle øvrige licenskrav og vi kan kun spekulerer over bevæggrundene for at ændre tolkningen af A-licenskrav 6.4.5,” skriver BSF.

“Derfor forstår vi ikke at DBU´s kvindeeliteudvalg fravælger en klub som overholder alle øvrige licenskrav”

BSF finder det ”besynderligt at tydelige mangler af overholdelse af øvrige licenskrav gennem sæsonen kan anses som mindre betydningsfulde, end et krav som der tidligere er blevet set gennem fingre med og som under den nuværende stuktur i dansk pigefodbold gør det usandsynligt at optage nye klubber i licenssystemet,” som det hedder i pressemeddelelsen.

BSF i en pokalkamp mod B93. Foto: Steen Trolle

Overvejer anke – og vil mødes med DBU

BSF vil nu undersøge muligheden for at anken, og klubben vil have et møde med DBUs Kvindeelitegruppe for diskutere afslaget. For selv mener BSF, at de på nær manglen på landsholdsspillere lever op til alle krav for at få licens:

”Vi har meget svært ved at se hvordan vi sportsligt kan stå stærkere: vores U18 hold har vundet øst rækken uden at sætte point til og det selvom vi har rykket spillere op på vores kvindeliga hold. Og ja øst rækken er ikke DM, men pointen er vel også at pigerne skal udfordres for at udvikle sig og derfor vores ansøgning om licens, vores U16 øst hold (hovedsageligt 04’ere) har fra cirka midtvejs i sæsonen ikke tabt en kamp og er stadig med i pokalturneringen, vores U15-1 hold(05’ere) har vundet U16-1 rækken, hvilket vores U16 breddehold også formåede og U14 Liga 1 holdet sluttede a point med rækkevinderne, så vores talentmiljø fejler i vores optik ikke noget,” skiver BSF.

Læs også: Samme 13 klubber får U18-DM-licens til 2020-2021-sæsonen

Læs DBUs licenskrav her.