Udvid din træningsplan med U17-pigelandstræner Kristian Mørch

0
2201
Foto: Sophie Dyrekær Gudsøe

Selvom den nuværende coronasituation hverken byder på fodboldtræning eller fodboldkampe, er der stadig muligheder for at udvikle sig som fodboldspiller. Flere giver sig i kast med styrketræning og konditionstræning, men også mentaltræning er et godt fokusområde i denne periode, fortæller U17-pigelandstræner, Kristian Mørch.

Af Camilla Bergholm

Lukket. Et dækkende ord for denne coronaperiode, vi er inde i. Danmark er blevet et lukket land. Helt bogstaveligt med lukkede grænser, men også rundt om i landet er flere døre blevet lukket i. Dette gælder også for fodboldbanerne, hvor spillere og trænere er blevet sendt hjem for at udklassere denne uforudsete modstander.

Kristian Mørch, der er U17-pigelandstræner, ved godt, at det er en svær periode for unge fodboldspillere. Hvor man før kunne komme lidt demotiveret til træning og blive tvunget i gang, skal man nu pludselig selv skabe struktur og samtidig hive sig selv op for at få det gjort. Men selv når døre lukkes, kan det også betyde, at andre døre åbnes.

“Hvis det var mig, der var i den situation, så ville jeg lave et scan ned over mig selv som spiller og så finde ud af, hvor, inden for de forskellige områder, jeg godt kunne tænke mig at bevæge mig hen af. Det kan både være teknisk, fysisk og mentalt i denne her periode,” siger Kristian Mørch.

U17-pigelandstræner Kristian Mørch Rasmussen. Foto: DBU

Mulighed for at blive skarpere på sine værdier
Netop muligheden for mentaltræning åbnes der op for i denne periode. Men hvad er mentaltræning egentlig? For Kristian Mørch er mentaltræning nettet omkring alt det andet, hvilket baseres på de værdier, man står for som spiller, men også det, man vil opnå med sine handlinger.

“Det er en rigtig god periode til at stoppe op og finde ud af, hvad vil jeg gerne være kendetegnet ved som spiller. Så starter arbejdet derfra med at gøre noget konkret i hverdagen. Det kunne også være det, der var med til at motivere en i forhold til noget af den selvtræning, man formentlig skal lave,” fortæller den garvede træner.

“Så hvis jeg nu har sat mig for, at jeg i min hverdag – også på den anden side af denne periode – gerne vil inkorporere, at jeg bruger en halv time hver uge på at reflektere over, hvordan det er gået i den forgangne periode, så vil jeg starte på det allerede nu og få sådan nogle overvejelser”

Kristian Mørch, U17-pigelandstræner

Det gælder ikke kun for spillere, at der i denne periode kan arbejdes specifikt på forskellige ting. Også trænere kan bruge denne periode til for eksempel at lave en lidt længere strategiplan, fortæller Kristian Mørch. Her fokuserer man på de langsigtede mål, man som træner gerne vil opnå med det hold, man træner. Men for ham selv har perioden også budt på alt muligt andet end fodbold.

”For mig personligt har det været en rigtig god mulighed for at koble helt af fra fodbolden og lave nogle helt andre ting, som jeg også tror – i hvert fald for mig – er vigtigt. Normalt ville jeg have omkring 21 rejsedage i marts, men der har jeg så været hjemme og bo og dyrke de familiære relationer, som normalt ville blive forsømt i perioder. Så det er en god mulighed for at gøre noget andet, som man vil få en masse ud af,” siger han.

Øvelser, der kan forbedre dig
Kreativiteten bliver for mange sluppet løs, når det nu ikke er muligt at tage en tur ned i det lokale fitnesscenter eller på fodboldbanen og spille læderkuglen rundt mellem holdkammeraterne. Der kan dog være brug for lidt inspiration, og derfor hjælper Kristian Mørch med overordnet at skitsere, hvad en træningsplan i denne periode kan indeholde.

“Den skal indeholde nogle aktiviteter, hvor jeg på en eller anden måde forbedrer det, jeg gerne vil arbejde på. Så hvis jeg nu har sat mig for, at jeg i min hverdag – også på den anden side af denne periode – gerne vil inkorporere, at jeg bruger en halv time hver uge på at reflektere over, hvordan det er gået i den forgangne periode, så vil jeg starte på det allerede nu og få sådan nogle overvejelser,” siger han og fortsætter med den fysiske del af træningsprogrammet.

“Det er svært, når man ikke ved, hvornår man skal starte igen at planlægge frem mod det, men man ved nok godt, at man ikke skal spille kamp på lørdag for eksempel, så vi kan godt lave noget grundlæggende styrketræning for eksempel. Det kan også være, at man længe har kæmpet med at få skadesforebyggende træning passet ind, så vil nu være en rigtig god periode at få sat det i system og få gjort det ofte. Den fysiske træning, der skal man have sin puls højt op sådan cirka tre gange om ugen, så det kan man rimelig hurtigt få.”

Hvis der er mulighed for at lave nogle individuelle øvelser eller øvelser to sammen på en græsplæne, så er det også en god idé, fortæller Kristian Mørch. Men det er ikke det centrale fokusområde på nuværende tidspunkt.

Hvis man har brug for lidt ekstra inspiration, så er der både meditationsøvelser og mindfulness-øvelser på Team Danmarks hjemmeside, fortæller han, inden endnu en weekend uden fodbold kalder på U17-pigelandstræneren.

Vi vil gerne hjælpe jer lidt på vej, så vi har herunder samlet nogle links til øvelser fra Team Danmark:

Styrketræning specifikt til fodboldspillere:
https://www.teamdanmark.dk/traen-som-en-atlet/fysisk-traening/saadan-traener-du/fodbold/

Skadesforebyggende træning:
https://teamdanmark.dk/traen-som-en-atlet/sportsmedicin/skadesforebyggende-traening

Mindfulness-øvelser:
https://teamdanmark.dk/traen-som-en-atlet/sportspsykologi/mindfulness/