Danskere i Växjö træner stadig fysisk sammen i Sverige: ”Det føles som om, vi lever i en anden verden.”

0
2202
Maria, Emilie og Signe lever et anderledes liv i Sverige, end mange af deres danske venner gør. Fra venstre: Emilie Henriksen, Signe Holt Andersen, Maria Møller Thomsen. Foto: iMagineStudio AB

Maria Møller Thomsen, Emilie Henriksen og Signe Holt Andersen mødes stadig i deres svenske klub Växjö DFF for at træne fodbold sammen. Her har de til dagligt en anden frihed end mange af deres kolleger i resten af verden under corona-perioden.

Af Charlotte Stentebjerg

”Jeg føler næsten, jeg gør noget ulovligt, hver gang jeg tager afsted til træning.”

Ordene kommer fra Emilie Henriksen, der til dagligt spiller i den svenske fodboldklub Växjö. Her har hun til dagligt selskab af de to andre danske piger Maria Møller Thomsen og Signe Holt Andersen. De nikker begge genkendende til det, Emilie siger.

”Det føles næsten forbudt, når vi gør ting, man ikke må hjemme i Danmark. Men vi lever jo bare efter de regler, der er herovre,” siger Signe.

I modsætning til andre fodboldspillere rundt omkring i landet, er den største ændring i pigernes hverdag nemlig ikke isolation, men blot at der ikke længere spilles kampe. Og mens mange af kollegerne rundt omkring i verden lige nu tager en ekstra løbetur på egen hånd for at vedligeholde formen, mødes de danske piger stadig fysisk med holdkammeraterne flere gange om ugen for at træne.

”Nogle gange spiser vi også aftensmad sammen, der er faktisk ikke så meget, der har ændret sig fra før,” siger Signe med et smil på læben.

Signe Holt Andersen i Växjö DFF-uniform. Foto: Arkivfoto.

På besøg i Danmark

De svenske grænser er til forskel fra de danske ikke lukkede, men stadig åbne for EU-borgere. Maria og Signe har derfor begge været hjemme ved familien i Danmark flere gange i corona-perioden. De kan begge tydeligt mærke forskel, når de krydser grænserne.

”Vi har skullet vise pas eller kørekort for at krydse den danske grænse, men når vi tager tilbage til Sverige, kører vi afsted ligesom vi plejer,” forklarer Signe.

Hun siger, at det har været svært at forholde sig til, hvordan tingene hjemme i Danmark foregår, fordi det har været så anderledes i forhold til hendes egen hverdag i Sverige. Og det er Maria enig i. Hun har selv en søster i Danmark, der også spiller fodbold. Hendes søster ikke har spillet fodbold i lang tid, mens hun selv træner videre herovre.

”Det føles nærmest som om, vi lever i en anden verden herovre,” siger hun.

Fitnesscentre, restauranter og barer holder stadig åbent i Sverige, og hverdagen synes derfor næsten uændret for de tre piger, mens de er i Sverige.

”Man kan godt se, at restauranterne er mere tomme, men ellers er det faktisk det samme som dengang, der ikke var corona,” siger Emilie.

De forholdsregler, som pigerne skal tage hensyn til, når de træner sammen, er, at de skal spritte af, når de har været i fitness. Mere har de ikke fået at vide.

 

Ny i klubben

Både Emilie og Maria skiftede til klubben henover vinteren, og opstarten har derfor kun nået at spille en enkelt kamp for Växjö i Svenska Cupen, der er kvindernes pokalturnering.

”Hvis det er, at vi slet ikke når at spille, så har Emilie og jeg da i det mindste den éne kamp,” siger Maria, mens Emilie griner ved siden af.

Alle tre piger er enige om, at det er rart at have hinanden i klubben.

”Vi kan diskutere lidt, hvad der sker hjemme i Danmark og snakke om de ting, vi læser,” siger Signe.

”Og så er det jo bare virkelig rart at have nogle, der snakker det samme sprog som en. Det skal man ikke undervurdere,” siger Maria.

Planen er, at den svenske turnering skal begynde at afvikle kampe igen i slutningen af maj, men intet er sikkert lige nu, og den plan kan stadig blive rykket. Pigerne er dog stadig optimistiske for den igangværende sæson.

”Jeg har lige snakket med min veninde i Frankrig, og deres sæson er jo aflyst, de skal slet ikke spille mere. Det tænker jeg slet ikke kommer til at ske her i Sverige,” siger Emilie.