Janni Thomsen ser muligheder i en svær tid

0
2314
VSK Aarhus i et opgør mod Odense Q. Foto: Iver Tidemand.

Ligesom mange andre i det danske samfund er man som fodboldspiller nødsaget til at tænke lidt anderledes i denne periode, hvad angår træning. Det har VSK Aarhus-spiller, Janni Thomsen, også måttet erfare, men hun ser samtidig positivt på situationen. Der er nemlig blevet tid til at fokusere på konditionen og det mentale, og derudover har der været mulighed for at komme lidt på afstand af sporten og finde garnet frem igen.

Af Camilla Bergholm

Onsdag den 11. marts var der stille og roligt i den portugisiske by, hvor Janni Thomsen og resten af det danske kvindelandshold befandt sig efter at have spillet Algarve Cup. Der var ingen tegn på, at flere lande – herunder også Danmark – snart ville begynde at lukke ned på grund af coronavirussen. Derfor var det en overraskelse, da den danske statsminister trådte ud på et pressemøde og informerede om, at netop det var strategien.

Overraskelen blev hurtigt forvandlet til usikkerhed i forhold til, om de kunne komme hjem. Men hjem kom landsholdspillerne, og her ventede der en anderledes hverdag, hvor de måtte vinke farvel til fodbolden for en stund. Og det er hårdt ifølge Janni Thomsen, der nu ikke har sine holdkammerater fra VSK Aarhus og landsholdet til at motivere hende i hverdagen.

”Jeg savner den der motivation og det spillemæssige. Det der med, at man spiller over for nogen. Man kan bare ikke så mange ting alene. Jeg har prøvet noget skudtræning, men det gør det bare nemmere, når der står nogen i den modsatte ende og modtager bolden,” siger den 20-årige landsholdspiller, men hun forklarer samtidig, at hun stadig har kontakt med holdkammeraterne.

”Vi skriver meget sammen stadigvæk. Med holdet har vi virtuel træning to gange i ugen, og der snakker vi også sammen bagefter. Men ja, jeg prøver at skrive med folk, og min kusine, der også spiller på holdet, Maria Denius, bor her lige rundt om hjørnet, så vi tager også på fodboldbanen og spiller en gang imellem, og så snakker vi måske 50 % af tiden,” siger Janni Thomsen efterfulgt af et grin.

Holder fast i det positive
Og netop grinet er karakteristisk for denne samtale med Janni Thomsen. Selvom hun forklarer, at tiden er hård, og at hun savner fodbolden, så er hun positiv og glad. Det skyldes blandt andet, at hun nu har fået tid til at fokusere på andre aspekter af træningen. Det betyder, at hun fortsat har trænet intensivt, som om hun skulle spille kamp i næste weekend, forklarer hun. Formen er altså stadig på plads.

”Jeg har lavet rigtig meget konditionstræning. Løbetræning og intervaltræning. Jeg tror snart ikke, at der er intervaller, jeg ikke har løbet. Selvfølgelig har det været lidt ærgerligt med styrketræning, for det har man været nødt til at tænke anderledes og prøve at lave lidt herhjemme, men jeg synes faktisk, at det fungerer rigtig godt. Så har jeg lavet lidt mere styrketræning for at kompensere for, at man ikke kan træne så hårdt. Men jeg tror, at jeg har lagt noget på andre steder,” siger hun.

“Jeg har tænkt lidt over, hvad jeg kan gøre, når jeg kommer tilbage til sæsonen. Men jeg har nok også bare prøvet at blive ved med at være positiv i denne her coronasituation, for det kan bare ikke hjælpe noget at grave sig ned og være træt af det, fordi det tror jeg, at alle synes”

Janni Thomsen, fodboldspiller i VSK Aarhus

Udover at træne meget har hun og nogle holdkammerater også slappet af i et sommerhus. Men helt afslappet blev det alligevel ikke, for træningen skulle vedligeholdes, og derfor stod den på to dages fodboldtennisturnering. Selvom det er blevet til en masse fysisk træning, er det mentale også kommet i fokus, fordi man har været nødsaget til at finde et andet mindset i denne periode, fortæller VSK Aarhus-spilleren.

”Jeg har tænkt lidt over, hvad jeg kan gøre, når jeg kommer tilbage til sæsonen. Men jeg har nok også bare prøvet at blive ved med at være positiv i denne her coronasituation, for det kan bare ikke hjælpe noget at grave sig ned og være træt af det, fordi det tror jeg, at alle synes. Jeg har prøvet at se noget andet end fodbold og se det fra en anden synsvinkel. Det, synes jeg, også har givet mig noget som menneske,” fortæller Janni Thomsen.

Garnet er fundet frem
Denne coronaperiode har for Janni Thomsen stadig budt på en hverdag med arbejde og skole. Hun arbejder på Viborg Sygehus, hvor de for tiden er delt op, så de arbejder hver anden uge, og så er hun ved at uddanne sig til ernæringsassistent. Derudover har situationen også fået hende lidt på afstand af fodbolden, hvilket har været en positiv oplevelse.

”Jeg må virkelig også sige, at der er nogle gange, man hungrer lidt efter noget ferie og et lille afbræk fra fodbolden, når man er på så meget, og det må jeg sige, det, tror jeg også, har gavnet én, at man har været lidt væk fra fodbold. Så jeg tror ikke kun, at det er skidt. Jeg tror, at det giver noget på et andet tidspunkt, men man kan nok ikke se det lige nu, hvad det har givet,” siger hun og forklarer, hvad afbrækket har givet hende indtil videre.

”For nu har man fået endnu mere lyst til at komme tilbage på fodboldbanen. Ikke fordi at man aldrig havde det, men der er selvfølgelig nogle gange, der bliver man sådan lidt: ’Jeg kunne godt trænge til bare lige at løbe en tur og noget andet træning,’ og det har man fået meget tid til nu.”

Også kreativiteten er blevet sat på arbejde for den 20-årige VSK Aarhus-spiller, der har startet et projekt op sammen med sin mor.

”Jeg har faktisk fundet garnet frem sammen med mor og er begyndt at strikke lidt, men jeg har ikke sagt det til så mange, for jeg ved ikke, om jeg skal elske eller hade det lidt. Men jeg synes faktisk, at det er mega afslappende, og det er hyggeligt,” slutter Janni Thomsen med et smil i stemmen. Og den positivitet, der udspringer af smilet, smitter – men heldigvis på en god måde.

Hvis du vil have mere inspiration til mentaltræning, så har vi snakket med U17-pigelandstræner, Kristian Mørch, der fortæller om forskellige træningsmuligheder i coronatiden, og derudover har vi samlet forskellige øvelser fra Team Danmark.