”Tanken om at køre tre timer i bus og komme hjem med et nederlag, syntes jeg ikke var særligt talentudviklende”

0
2584
Cheftræner Jan Christian Hansen fik ansvaret for Silkeborg IF Q U16DM fra 1. August i år. Foto: Jan Christian Hansen

Det var ikke uden betænkeligheder, at cheftræneren fra Silkeborg så på den nye U16 DM liga. Men efterhånden som turneringen er kommet i gang, er han blevet positivt overrasket, fortæller Jan Christian Hansen, cheftræner for Silkeborg IF Q U16 DM, til FODBOLD FOR PIGER.

Af Marie Bebe

For første gang findes der en landsdækkende række for de bedste U16-hold. Den nye U16 DM liga består af hold fra alle afkroge af Danmark, fra Hjørring i nord til Farum i øst. Strukturen indebærer blandt andet at mange hold støder på nye modstandere. Modstandere, som det kan tage flere timer at komme hen til.

Netop idéen om at skulle begive sig ud på timelange busture rundt i hele landet, var en af Jan Christian Hansens bekymringer ved den nye liga.

”Jeg indrømmer gerne, at jeg var lidt kritisk fra starten af. Tanken om at køre tre timer i bus til Nordsjælland og komme hjem med et nederlag, syntes jeg, ikke var særligt talentudviklende,” siger cheftræner for Silkeborg IF Q Jan Christian Hansen.

I hans optik behøvede Silkeborg IF Q ikke køre ret langt mod øst, før de ville støde på deres første nederlag. Modstand kunne de finde allerede i Lyseng ved Århus.

Silkeborg-bussen på udebanetur til Brøndby. Foto: Jan Christian Hansen

Efterhånden har Silkeborg IF Q spillet deres første fem kampe i den nye liga. Og det er en positivt overrasket cheftræner, der nu ser på de lange ture med nye briller. For de mange timer i bussen er ikke nødvendigvis bare til besvær, men kan tværtimod styrke fællesskabet i truppen, mener Jan Christian Hansen.

”Jeg må sige, at jeg har revurderet mine holdninger. Nu har vi været i Brøndby, og det sammenhold som vi havde på turen derover og hjem, og den fælles oplevelse vi har sammen, kan noget. Det kan bruges i talentmæssigt sammenhæng, fordi det styrker og udvikler fællesskabet,” siger Jan Christian Hansen, cheftræner i Silkeborg IF Q.

En uventet god sæsonstart

Silkeborg-truppen er kommet stærkt fra start i den nye sæson. Efter fem kampe ligger holdet i toppen af tabellen i Pulje B med i alt 9 point, hvoraf de har vundet tre og tabt to kampe. De spillede sig blandt andet til en udebanesejr på 0-3 mod Brøndby, der ligger i midten af Pulje A.

Den gode start overraskede både spillerne og trænerne på Silkeborg IF Q’s U16 DM trup. Den nye række var ukendt land, og det var svært at vide på forhånd, hvor holdet lå i forhold til de andre.

”Vi vidste egentlig ikke, hvor vi stod henne, da vi startede. U16DM rækken byder på nye modstandere og store navne, i forhold til hvad vi har været vant til at møde tidligere. Der har vi mødt nogle hold, som er noget bedre end dem, vi mødte sidste år,” siger Jan Christian Hansen.

Silkeborg IF Q U16DM under en kamp mod B.93. Foto: Jan Christian Hansen

Ifølge cheftræneren er en af årsagerne til den gode start, at holdet har haft fokus på lykkedes med nogle enkelte ting, fremfor kun at kigge på selve resultaterne. I første omgang var holdets fokus på deres organisering. Altså hvordan de skulle placere sig, når modstanderen var i boldbesiddelse.

Det lykkedes Silkeborg IF Q truppen at få styr på, og de har derfor kunne bygge flere elementer ovenpå deres spil efterfølgende. Særligt holdets presspil har været i top, hvilket har overrasket flere af deres modstandere, mener cheftræner Jan Christian Hansen.

Men der er stadig en lang sæson foran truppen og mange områder, hvor spillet fortsat kan forbedres.

”Vi er stadig i en udviklingsproces. Der, hvor vi har vores udfordringer, er mod hold, hvor vi skal skabe spillet. Det handler om, at teknikken ikke er helt på plads. Vi vil gerne have et sikkert pasningsspil, og der har vi stadig noget at lære i forhold til nogle af de andre hold,” siger cheftræneren.

Den nye cheftræner og viljestærke spillere

Jan Christian Hansen overtog roret som cheftræner for Silkeborg IF Q U16 DM til starten af den nye sæson. Det har indtil videre været en spændende og anderledes oplevelse med mange nye ting at forholde sig til.

Spillerne har skulle lære en ny træner at kende – og omvendt. For Jan Christian Hansen har det været vigtigt at være meget anerkendende overfor pigernes spil og ærgerrighed på banen. Det gør, at de kan spille mere frigjort, mener cheftræneren.

Jan Christian Hansen, Cheftræner for Silkeborg IF Q U16DM. Foto: Marco Schade

”Det er nogle piger, som synes, det er sjovt at spille fodbold. Det kan jeg roligt sige, også selvom det er i en elitemæssig kontekst. De har fundet ud af, at de kan lykkedes med tingene. De kan lave fejl, uden at være bekymrede for, om det har konsekvenser udenfor banen,” siger Jan Christian Hansen.

 

Cheftræner Jan Christian Hansen er meget begejstret for sin nye trup og deres udvikling. Med mange kampe foran dem endnu, glæder han sig til at se, hvor langt holdet kan nå.

”Det har været fedt at skulle overtage. Der er noget vildskab og vilje i de her piger. Det er spændende at se, hvor langt vi kan drive det. Det bliver sjovt,” siger cheftræneren.

Afgørende samarbejde med U18 DM

Udover at skulle vænne sig til hinanden, har Silkeborg IF Q også skulle vænne sig det høje niveau, som der er i U16 DM ligaen. Silkeborg-truppen møder stærkere modstandere end tidligere og særligt bundniveauet i ligaen er, ifølge Jan Christian Hansen, meget højt.

Det kræver derfor god forberedelse, hvis man skal kunne begå sig. Her er samarbejdet med klubbens U18DM trup et vigtigt redskab for Silkeborg IF Q. De to hold har en fælles træningsplan, der kan indebære både specifikke træningsøvelser, men også bredere, spillemæssige fokuspunkter.

”Vi har et godt samarbejde med U18DM og arbejder tæt sammen med dem. Vi har en fælles træningsplan. Vi ved, hvad der arbejdes med gennem ugen, og det bliver derfor meget strømlinet,” siger Jan Christian Hansen.

Silkeborg spillerne varmer op til EVN-cup. Foto: Jan Christian Hansen

Samarbejdet med U18DM er altså helt centralt for, at U16DM spillerne kan forberede sig til det høje niveau. For cheftræneren skal U16 holdet ses som et springbræt til de højere ligaer.

”For U16DM er det vigtigste ikke, hvordan vi kommer til at ligge i tabellen, men nærmere hvor mange spillere, der kan komme op og spille U18DM. Jeg ser vores hold som et 2. hold til U18DM. Vi skal udvikle spillere, der skal blive klar til at kunne begå sig i den bedste række,” siger cheftræneren.

Silkeborg IF Q spiller deres næste kamp lørdag den 16. Oktober. Her får de besøg af BSF og kampen fløjtes i gang kl. 14.00.