Efterskoletræneren: “Det kan noget specielt at være træner på en efterskole”

0
1811
"Alle skal udvikle sig som fodboldspillere, uanset deres udgangspunkt," siger Jonas Kornum Thomassen.

Mød trænerne fra en række af landets bedste idrætsefterskoler: I dag: Jonas Kornum Thomassen fra Silkeborg Efterskole

Navn: Jonas Kornum Thomassen
Alder: 28
Skole: Silkeborg Efterskole
Træner-cv:
Silkeborg IF U17 drenge Liga 1
Assistenttræner Silkeborg IF U19 Ligaen
Assistenttræner Silkeborg IF Q U18 DM

Jonas Kornum Thomassen.

Hvorfor er du fodboldtræner?

Fodbold har altid været en stor del af mit liv, og da jeg selv valgte at trappe ned som spiller, var det oplagt for mig at prøve trænerdelen. Det er fedt at kunne rykke de enkelte spillere, og det giver stor tilfredsstillelse for mig.

Hvordan er det at være træner på en efterskole?

Min oplevelse er helt sikkert, at det kan noget specielt at være træner på en fodboldlinje på en efterskole. Sammenholdet er ret unikt, netop fordi rammesætningen ved siden af træningen også er anderledes, ligesom man som træner også har en lidt anden rolle. Her er man jo også sammen med eleverne i fritiden, og man får mulighed for at lave en masse spændende ting med pigerne – det er rigtigt givende at være en del af. Jeg synes fx, at det er fedt at få lov til at komme med bus til landskamp med pigerne, eller prøve en spinningtime eller padeltennis. Det giver noget fællesskab, som rammerne på efterskolen kan give mulighed for.

Hvad er jeres vigtigste fokus i træningen?

Udover at udvikle de enkelte spillere, så er vores fokus rigtigt meget på vores spil med bolden. Vi vil gerne være meget på bolden, og vi træner meget denne del af spillet. Ellers tilrettelægges vores træning med inspiration fra periodeplanerne fra Silkeborg IF Q, så der er en synergi her.

Aller vigtigst er det dog for mig, at pigerne bibeholder lysten til at spille fodbold – fodbold skal være sjovt, og jeg er sikker på, at pigerne også udvikler sig bedst, når de har det sjovt. Og heldigvis viser det sig også, at det sagtens kan være sjovt, selvom der bliver stillet krav og gået til den til træning.

Hvilken fodboldmæssig udvikling håber du, at eleverne gennemgår i løbet et skoleår hos jer?

Pigerne skal jo gerne udvikle sig hver især, og deres individuelle udvikling kan selvfølgelig variere rigtigt meget. Vi er en skole, hvor eleverne kommer med forskellige udgangspunkter, men ALLE skal gerne udvikle sig som fodboldspillere. Det tekniske aspekt fylder en del ift. den måde, vi gerne vil prøve at spille, så her er der et særligt fokus, men vi arbejder med flere aspekter af fodboldspillet, og der indgår bl.a. også fysiske tests på linjen flere gange i løbet af året.

Hvad er din yndlings-træningsøvelse?

Jeg har ikke en specifik yndlings-træningsøvelse, men jeg forsøger at sætte øvelserne så meget i relation til kampsituationer, som det er muligt. Jeg synes, det er vigtigt at kunne se, hvordan øvelserne kan relateres/overføres til kamp, og det tror jeg kan være med til at kvalificere de forskellige træningsøvelser.

“Det allervigtigste er, at pigerne bibeholder lysten til at spille fodbold,” siger Jonas.

Flere af jeres elever er samtidig elitefodboldspillere på klubplan – hvordan tager I hensyn til det?

Helt specifikt har vi en gang om ugen et særskilt træningstilbud til de dygtigste piger på linjen. Her vil de træne sammen med piger fra Silkeborg IF Q parallelt med den resterende del af fodboldlinjen, ligesom der også bliver suppleret med en ekstra træner fra klubben. Samtidig har vi klubtilbuddet i Silkeborg IF Q, hvor træningerne ligger om eftermiddagen, så vores elitespillere kan nå hjem til aftenen på efterskolen – dette er efter min mening rigtigt vigtigt, så de ikke går glip af for meget efterskole, selvom de vil forfølge elitefodbolden.

Hvilken/hvilke trænere inspirerer dig, og hvorfor?

Jeg synes, at jeg har taget meget med fra de trænere, jeg selv har haft og arbejdet sammen med – både positivt og negativt. Ellers bliver jeg inspireret af forskellige trænere både fodboldfagligt og menneskeligt. Her kan da nævnes en række danske toptrænere som fx Flemming Pedersen fra Nordsjælland og Kasper Hjulmand fra landsholdet, ligesom Silkeborgs måde at spille fodbold på næsten også skal nævnes. 😊

Hvad er din personlige ambition som træner?

Jeg har ikke som fastlagt plan for, hvad jeg skal med min trænergerning. Jeg nyder rigtigt meget mit engagement på efterskolen, og jeg synes, at det giver nogle rigtigt gode oplevelser at være involveret i det fællesskab, som efterskolefodbold giver. Derfor vil min ambition nok være, at jeg forfølger det, jeg helst vil.