”Det er rigtig fedt – og lidt hårdt – at træne om morgenen”

0
2187
Dagens træning havde fokus på pasninger, vendinger og afslutninger.
Dagens træning havde fokus på pasninger, vendinger og afslutninger.

FODBOLD FOR PIGER til KTU-træning på Frederiksberg, hvor tre talenter fra Ballerup Skovlunde Fodbold (BSF) mødes til træning to gange om ugen. ”Det er fedt, at vi kun er tre, så der er meget fokus på én selv,” siger pigerne, der spiller U18 DM og 3F-liga

 

Af Steen Trolle

Det er tirsdag morgen på Frederiksberg. Klokken er lidt over halv ni og temperaturen ligger et par grader over frysepunktet. Det er bidende koldt, men det ser ikke ud til genere de tre piger, som løber rundt på kunststofbanen et par hundrede meter fra den sodsværtede KB Hallen, som i september blev ødelagt af en brand.

Det er her FC Københavns superligamandskab træner til dagligt, men det er også den faste træningsbane for tre elite-spillere fra Ballerup Skovlunde Fodbold (BSF), som er udvalgt til den såkaldte KTU-træning, der betyder Klub Talent Udvikling, og som er et særligt DBU-støttet tilbud til udvalgte klubber med mange talenter i alderen 16-21 år.

Emilie Brøndum-Jensen, 16 år, Isabell Nederby, 16 år og Amalie Holm, 19 år, spiller på hhv. U18 DM og 3F-ligaholdet i Ballerup-Skovlunde, og tirsdag og torsdag kl. kl. 8.15-9.30 får de KTU-træning på banerne ved KB-hallen, hvor U18 DM-træner John Froman står for den individuelle træning, der har fokus på ting, som de enkelte spillere kan og skal videreudvikle.

”Lige nu har vi fokus på modtagelse, vending og så det efterfølgende spil på den sidste tredjedel af banen. Vi laver et handlingsforløb over cirka 10 gange, hvor det er de samme ting, vi træner, så vi kan se en udvikling i det,” forklarer John Fromann.

Emilie Brøndum-Jensen.

”Der er hele tiden fokus på én”

De tre spillere er enige om, at træningen på Frederiksberg er et godt tilbud:

”Det er rigtig fedt, at vi er så få. Så er der meget mere fokus på én, end det er muligt til en holdtræning,” siger Emilie Brøndum-Jensen, der er central midtbanespiller.

”Til holdtræning kan man lige få en pause ind imellem. Det kan man ikke her. Der er hele tiden fokus på én, og det er godt,” siger Isabell Nederby, midtbanespiller, der selv synes hun har udviklet sig på grund af KTU-træningen:

”Vi har haft meget fokus på mine førsteberøringer og mine vendinger det sidste halve år, og jeg kan klart mærke forskel. Jeg er blevet bedre til at orientere mig om i hvilken retning, jeg skal vende, og jeg er også blevet bedre til at holde min modstander væk,” siger Isabell.

Amalie Holm, der er angriber på BSFs 3F-ligahold, synes også, at hun får meget ud af KTU-træningen:

”Jeg har haft en lidt sløv målsæson, blandt andet på grund af skader, så John og jeg træner meget nogle situationer op til afslutninger. Vi træner kun noget, som jeg ved, at jeg skal arbejde med, modsat til holdtræning, hvor vi træner alt muligt, som ikke er så specifikt for mig,” siger Amalie.

Isabell Nederby.

Står op før seks

Emilie og Amalie går i hhv. 1. og 3. G på Falkonergårdens Gymnasium, mens Isabell går på Niels Brocks Handelsgymnasium. De går i særlige Team Danmark- og sportsklasser, så der er plads i skemaet til den individuelle træning. Men det kræver en meget velorganiseret hverdag, hvis der både skal være plads til skole, fodbold, lektier, familie og venner. Det gælder ikke mindst for Isabell, som bor i Helsingør:

”Jeg står op lidt i seks, kører hjemmefra halv syv og er først hjemme ved otte-halv-nitiden om aftenen. Der er ikke rigtig tidspunkter, hvor jeg lige kan tage hjem og slappe af på sofaen, som andre kan. Det må jeg så gøre, når jeg kommer hjem om aftenen”.

Er det ikke lidt hårdt, at skulle til undervisning efter sådan en gang morgentræning?

”Jo, men heldigvis har vi en aftale om, at vi de første 20 minutter inde i den første time må slappe lidt af og spise morgenmad, mens vi følger med i undervisningen,” siger Isabell, som efter dagens træning skal have tysk i første time:

”Den kan godt være lidt hård at lægge ud med….”

Amalie Holm.

”Jeg bliver ikke rigtig stresset mere”

Amalie Holm konstaterer, at man bliver ret god til at strukturere sin hverdag, når man skal gå i gymnasiet og træne på 3F Liga-niveau:

”Jeg kan ikke rigtig blive stresset mere, selv om jeg skal nå mange ting. Man lærer lige at få fittet det hele ind i skemaet”.

I træner hele vinteren, på nær i juleferien. Kan det ikke være lidt surt engang imellem at skulle møde op til morgentræning, uanset vejret?

”Jeg sidder da nogle gange mandag og onsdag aften, hvis det er p….koldt udenfor og håber på, at der tikker en besked ind fra John om at træningen er aflyst. Men det sker som regel ikke. Jo, det kan da være surt, men det også fedt, når det er godt vejr, træningen kører og man føler, at man får noget ud af det. Og så går jeg i en Team Danmark-klasse, hvor der er elitesvømmere, der står op klokken fem for at træne – når man er sammen med dem, så får man ikke så meget selvmedlidenhed,” smiler Amalie.

Emilie synes også, at det kan være lidt hårdt en gang i mellem:

”Vi træner også i eftermiddag, så det bliver en lidt hård dag, og her om vinteren er det også koldt om morgen. Men det er også fedt, for man bliver frisk af at morgentræne, selv om man godt kan blive lidt træt i skolen ind imellem,” siger hun.

Træner John Fromann.

KTU-træning skal være sjovt

John Froman er klar over, at det kan være et pres for pigerne at skulle passe morgentræningen ind i en gymnasie-hverdag, og derfor skal det også være sjovt, siger han:

’Ja, vi skal passe på dem. De skal synes det er sjovt og besværet værd. Men det tror jeg også de gør, og når Emilie (U17-landsholdsspiller) får ros af landstræneren i den sidste kamp for nogle af de ting, som hun har trænet her, så tror jeg det opvejer den sure tid,” siger John Froman.

I alt er der ti BSF-spillere, som får KTU-træning. De øvrige syv spillere trænes om eftermiddagen i Skovlunde.