Landsholdsspiller træner afrikanske fodboldpiger

0
754

Kvindelandsholdet spiller torsdag EM-kvalkamp i Slovakiet og i dit tv på DR3. Men hvad laver en landsholdsspiller, når hun ikke udfører sit arbejde i landsholdstrøjen og på klubholdet? For midtbanespiller Sofie Junge betyder fritid fra fodbolden frivilligt arbejde i Afrika – med fodbold

Af Mia Kjærgaard, DBU

Det hele startede med et ønske om at gøre noget. Nu er det et ønske om at gøre mere, der driver kvindelandsholdets Sofie Junge til Ghana mindst en gang om året.

Midt på det afrikanske kontinent agerer Sofie Junge fodboldtræner for unge piger og drenge. Projektet hedder ”Sport as a tool for development” og er støttet af DGI Midtjylland og Fortuna Hjørring – Sofies tidligere klub. Projektet sigter blandt andet mod at oplære ghanesiske piger til, at det er okay for piger at spille fodbold – og at det endda er rigtig godt for dem.

”Jeg træner forskellige pigehold, og fortæller dem og deres familie, at man sagtens kan spille fodbold som pige – og at det rent faktisk er en rigtig god måde at holde sig aktiv på. Kulturen dernede er sådan, at der bliver set skævt til piger, der spiller fodbold, så det handler om at give dem mere selvtillid, så de kan blive en større del af samfundet. Det går så godt, at mange flere piger i dag spiller fodbold, og det er meget mere accepteret generelt,” fortæller Sofie Junge.

Selvtilliden får pigerne blandt andet gennem succes på banen – selvom ”bane” er på grænsen til en overdrivelse. For der er langt mellem græsstråene i Ghana, fortæller Sofie Junge.

”Vi spiller på en ujævn og bumpet grusbane, og mange af dem spiller i bare tæer. Derfor var mine forventninger til niveauet heller ikke høje, men der er virkelig nogle gode piger imellem. Det viser bare, at man sagtens kan spille fodbold og udvikle sig under vilkår med få bolde og ingen kegler eller veste,” siger Sofie Junge.

Titlen som landsholdsspiller lægger Sofie dog ikke helt fra sig, selvom hun rejser 10.000 kilometer væk fra Danmark og klubholdet i svenske FC Rosengaard, som hun netop er blevet svensk mester med. Den ghanesiske landsby er da også stolte af at have besøg af en vaskeægte dansk landsholdsprofil, fortæller Sofie.

”De smiler og hvisker altid lidt, når jeg går forbi. Jeg tror, de synes, at det er ret sejt, at jeg spiller på landsholdet,” siger Sofie Junge, der opfordrer alle til at tage til Ghana og gøre en forskel.

Du kan opleve Sofie Junge og holdkammeraterne på kvindelandsholdet torsdag aften, når de møder Slovakiet i den tredje kamp om vigtige point i EM-kvalifikationen. Kampen vises fra klokken 18.45 på DR3.