De bedste film om kvindefodbold

0
3965

FODBOLD FOR PIGER har listet tre film der alle handler om seje piger der vil gøre alt for at spille fodbold – også selvom det til tider kan være noget af en kamp.

Af Solveig Valbjørn

“Alle kan lave en god indisk ret, men hvem kan skrue bolden ligesom Beckham kan?” sagde fodboldpigen Jess engang, da hendes familie forbød hende at spille fodbold, fordi hun var en pige.

Og når kvindernes Champions League-finale bliver sparket i gang torsdag aften, vil nok de fleste af både Paris SGs og Lyons spillere erklære sig enige i Jess’ påstand. Og i den forbindelse har vi her på FODBOLD FOR PIGERs redaktion udvalgt de tre bedste film om fodboldspillende piger, og de udfordringer de møder, i deres kamp for at gøre det de allermest elsker – at spille fodbold:

She’s The Man (2006)

Viola vil gøre alt for at spille fodbold – også selvom det indebærer at hun skal lade som om at hun er hendes egen bror. Hun stræber efter at få lov til at gøre hvad hun elsker, også selvom alle omkring hende fortæller hende at hun ikke kan. Ved at starte på et drengehold viser hun dem, at de alle har taget fejl, og at hun ikke bør diskrimineres bare fordi hun er en pige.

 

Bedre end Beckham (2002)

Denne film handler om den indiske pige Jess Bhamra der har ét eneste ønske: hun vil spille fodbold. Men hendes traditionelle Sikh-familie forbyder hende at spille fordi hun er en pige. De prøver at stoppe hende da hun i stedet skal følge familiens værdier for at være en “rigtig pige.” Filmen har fodboldspillet som omdrejningspunkt, men handler i lige så høj grad om de sociale og kulturelle forskelle, der er, når man lever som fremmed i et andet land og skal vokse op og finde sin egen vej – enten med eller uden sin mors og fars fulde tilladelse.

 

Offside (2006)

Denne iranske film handler om en gruppe kvinder, der bare gerne vil se deres yndlings fodboldhold spille en kvalifikationskamp til VM. Men det er meget sværere end det umiddelbart lyder, da det ikke er tilladt for kvinder at deltage til mandlige sportsbegivenheder. Kvinderne trodser de hårde vilkår de er underlagt og gør alt for at komme ind og se fodboldkampen. Filmen får en til at sig en ekstra gang om næste gang man klager over biletpriserne til en sportsbegivenhed.

 

Dare to Dream (2007)

Dare to Dream er endnu en god film om kvindefodbold. Dokumentarfilmen handler om det amerikanske kvindefodboldlandshold da de vandt VM i 1999. Man ser hvordan en gruppe af fem kvinder dannede kernen på det succesfulde hold. Holdkammeraterne Brandi Chastain, Mia Hamm, Julie Foudy, Kristine Lilly og Joy Fawcett og andre deler historier om deres tid på holdet.

 

Har du andre forslag til gode film om kvindefodboldfilm, så skriv til FODBOLD FOR PIGERs redaktion på email: svk@live.dk.