Fra landsholdsaktuel Lyngs-elev til 3F Ligaen

0
1493

Nu 22-årige Matilde Kjeldgaard gik på Lyngs Idrætsefterskole i 2011/12 og jonglerede med både efterskoleliv og U-landsholdsfodbold. I dag er hun midtbanegeneral og anfører på FC Thy – ThistedQ’s 3F Liga-hold.

– Lyngs var uden sammenligning den bedste fodboldefterskole i området, og skolen kunne give mig al den fodbold, jeg ville have, fastslår Matilde Kjeldgaard Pedersen om valget af et efterskoleophold på Lyngs Idrætsefterskole tilbage i 2011.

Matilde Kjeldgaard tog dengang niende klasse på Lyngs, mens hun sideløbende passede U16-landsholdsaktiviteter og klubfodbold i Thisted FC i U18 DM-rækken. Matilde Kjeldgaard var således hårdt spændt for, men det var bestemt ikke noget, den dengang 16-årige talentfulde midtbanespiller lod sig mærke af.

– Det hele var så planlagt, og jeg skulle aldrig tage stilling til hverken det ene eller andet, men bare være 100% der, hvor jeg befandt mig – om det så var på skolen eller til en landsholdssamling. Det gik rigtig nemt, og jeg mødte kun stor forståelse fra såvel skolens som DBU’s side, forklarer Matilde Kjeldgaard.

På Matilde Kjeldgaards årgang var der yderligere to U-landsholdsspillere – Ida Karstoft og Malene Sørensen. Sidstnævnte slår ligeledes sine folder i FC Thy – ThistedQ, mens Ida Karstoft har skiftet fodboldstøvlerne ud med pigsko, og Lemvig-pigen kan i dag prale med at være Danmarks hurtigste i 200 meter sprint.

Det lykkedes da også det talentfulde Lyngs-hold at lade sig hædre som vindere af Skoleligaen, mens holdet lige akkurat måtte se sig slået i semifinalen til DM for efterskoler efter straffespark.

Stolt landsholdstradition på Lyngs

Gennem tidens løb har der været adskillige U-landsholdsaktive elever på Lyngs Idrætsefterskole, og det er noget, der glæder Keld Østergaard, som er ansvarshavende for fodbolden på Lyngs.

– Vi er meget stolte af at have tiltrukket så mange dygtige fodboldspillere gennem tiden, men vi gør også meget for, at de kan få det hele til at gå op. De får den fornødne træning på skolen, og så er vi meget fleksible i forhold til at give dem fri til landsholdsaktiviteter og klubkampe.

Filosofien på Lyngs er, at muligheden for at udvikle sit fodboldspil er bedre med trænere, der kender spilleren som mere end blot en dygtig boldspiller. Derfor er Lyngs’ fodboldtrænere ikke bare trænere. De underviser i andre fag, er kubelærere, har trivselssamtaler og aftenvagter. De ser, hvordan spilleren trives socialt og udvikler sig uden for kridtstregerne. De gør en dyd ud af at lære det hele menneske at kende, og dén viden bruger de på banen, så spilleren får de bedste betingelser for at blive endnu dygtigere.

Foruden fire ugentlige træningspas på skolen er der mulighed for såvel styrketræning som selvtræning på kunstgræsset på Lyngs Arena. Desuden får spillerne tilbuddet om at træne med drengene på Lyngs for at få det størst mulige udbytte og blive udfordret på fysikken. Et element Matilde Kjeldgaard fremhæver:

– Det gav mig rigtig meget at få lov til at træne med drenge, hvor tempoet lige var det højere, og hvor jeg virkelig blev udfordret på fysikken.

I dag læser Matilde Kjeldgaard til fysioterapeut i Aalborg ved siden af fodbolden, og hun ser stadig tilbage på året på Lyngs med glæde og et afsavn.

– Det var et fantastisk år, jeg havde, og jeg kan på det varmeste anbefale at tage på efterskole på lige netop Lyngs – også som landsholdsaktuel, afslutter Matilde Kjeldgaard, som holder kontakten med sin tidligere træner, Keld Østergaard, ved lige.