Fodbold for Piger undersøger den optimale fodboldkost

0
2261
Foto: Mikkel Haunstrup

Det er en god idé at tænke over sin kost, når man træner meget. Især for at kunne præstere sit bedste som fodboldspiller, er den rigtige kost essentiel.

Af Sophie Dyrekær Gudsøe.

Det er vigtigt at få spist nok og rigtigt både i kampsæsonen og i træningsperioderne. Helle Brøcher er uddannet klinisk diætist med ekspertise blandt andet indenfor sportsernæring. Hun vejleder motionister og eliteidrætsudøvere om kost over hele landet, her i blandt fodboldspillere. Hendes vejledning foregår på Skype, pr. telefon eller e-mail, og hvis man er bosat i Nordjylland, foregår vejledningen i Helle Brøchers klinik ”Min Diætist” på Aalborg Sportshøjskole.

Fodbold for Piger har taget en snak med Helle Brøcher, og fået hende til at give de vigtigste kostråd for en fodboldspiller:

  1. Det er væsentligt, at du får dækket dit energibehov. Det vil sige, at du skal huske at få spist nok, og fordele det du spiser over hele dagen med 3 hovedmåltider og 3-5 mellemmåltider.

2. Det er næsten lige så vigtigt at få drukket nok i løbet af dagen også under kamp og træning. Hav altid en vandflaske med dig, så du hurtigt kan fylde på med væske.

3. Spis efter ”Y-tallerkenen” til alle dagens måltider. Det vil sige, at man på en tallerken har 2/5 grønsager og frugt (gerne mellem 2 – 3 stk. frisk frugt om dagen), 2/5 kartofler/ brød/ ris/ pasta. Den sidste 1/5 er så til kød/ fjerkræ/ æg/ ost og fedtkilder.

Y-tallerkenen

4. Det er også vigtigt at spise fedtstoffer, da de sikrer, at du får nok energi/brændstof og er vigtig for optagelse af næringsstoffer. Gode fedtstoffer får man blandt andet i fed fisk, avocado, nødder og i forskellige olier, som kan bruges i madlavningen.

5. Et godt råd til indkøb er at gå efter Nøglehulsmærket, da disse varer indeholder mindre fedt og sukker, og i stedet flere kostfibre og fuldkorn. Der findes også et Fuldkornsmærke, som også er en fordel at gå efter, da det betyder, at madvaren har et højt indhold af fuldkorn. Det findes blandt andet på fuldkornspasta og havregryn. Vi skal nemlig helst have 75 gram fuldkorn om dagen.

Hvis du er blevet nysgerrig på at lære mere om kost, kan du læse videre på Helles hjemmeside: https://www.mindiaetistaalborg.dk/