Fyssens gode råd: Sådan undgår du korsbåndsskader

0
5818
Foto: Sophie Dyrekær Gudsøe

En korsbåndsskade kan hurtigt blive en ufrivillig ledsager for mange kvindelige fodboldspillere. Her giver fysioterapeut Niklas Grundt Hansen et godt råd til, hvordan man forebygger korsbåndsskader.

Af Sophie Dyrekær Gudsøe.

Kvindelige fodboldspillere er særligt udsat for korsbåndsskader, hvilket kan betyde, at man ofte er tvunget til at sidde på bænken i op til flere måneder. Seneste eksempel er Maria Hovmark fra den svenske klub Djurgården, som netop er blevet ramt af endnu en korsbåndsskade, der tidligere har kostet hende en pause på 18 måneder.

Der findes to korsbånd i knæet; det forreste og det bagerste. Skader i det forreste korsbånd forekommer oftest. En skade i korsbåndene er, når et af de to korsbånd er blevet beskadiget eller revet over ved en pludselig bevægelse. Korsbåndene er med til at stabilisere knæet, og derfor kan en skade i disse være stærkt hæmmende for en fodboldspiller.

”Stærke hasemuskler er vejen frem, hvis man ønsker at forebygge korsbåndsskader. Hasemusklerne kan man træne gennem øvelsen ”Nordic Hamstring”, som også forbedrer spillerens sprinthastighed,” forklarer fysioterapeut Niklas Grundt Hansen.

Nedenfor ses en demonstration af øvelsen, der både kan laves med en makker samt alene ved hjælp af en ribbe.

”Øvelsen er nem at gå til, da man ikke behøver noget udstyr eller hjælpemidler, og desuden kan tage armene i brug, hvis den føles for svær. De første per gange må man dog regne med noget træningsømhed,” siger Niklas Grundt Hansen.

FODBOLD FOR PIGER har tidligere udgivet artiklen ”Fyssens gode råd: Sådan undgår du fibersprængninger”, hvor ”Nordic Hamstring” også blev nævnt, som værende forebyggende mod fibersprængninger. Øvelsen virker dermed både forebyggende mod fibersprængninger og korsbåndsskader.

”Øvelsen ”Kettlebell Swing” giver ligeledes stærke haser, og er også en øvelse, jeg vil anbefale at udføre som en del af den skadesforebyggende træning,” fortæller Niklas Grundt Hansen.

Kvindelige sportsudøvere har 2-8% højere risiko for at få en korsbåndsskade end mandlige sportsudøvere. Man kan dog nedsatte risikoen ved at forsøge at ændre på knæenes stilling under træning:

”Under træning kan man øve sig på ikke at lave valgus i knæene, når man laver retningsskrift. At lave valgus i knæene vil sige, at knæene falder ind mod hinanden. Hvis man kan undgå det, er skadesrisikoen væsentligt reduceret,” lyder det fra fysioterapeuten.

Valgus i knæene.

Til gengæld er der ingen tvivl om, hvad man skal gøre, hvis skaden allerede er indtruffet:

”Hvis skaden opstår alligevel, vil jeg anbefale at finde en sportsfysioterapeut, for det er sjældent holdbart at gå og prøve at fikse sig selv. Efter min erfaring ender det tit med, at man kommer for hurtigt i gang igen, og så vil skaden oftest blusse op,” slutter Niklas Grundt Hansen af.