Fyssens gode råd: Sådan undgår du en fibersprængning

0
3600
Foto: Jeffrey F Lin

Det er en hver fodboldspillers mareridt at blive skadet. Særligt fibersprængninger er noget mange fodboldspillere kommer ud for. Her giver fysioterapeut Niklas Grundt Hansen et godt råd til, hvordan man undgår at få en fibersprængning.

Af Sophie Dyrekær Gudsøe.

En af de mest hyppige skadestyper blandt fodboldspillere er fibersprængninger, som er en overrivning af muskelfibre, der ofte sker ved overstrækning af musklen. Da fodbold er en sportsgren, hvor eksplosive accelerationer er nødvendige, er der desværre stor risiko for at pådrage sig denne form for skade.

British Journal of Sports Medicine offentliggjorde sidste år et studie, der viste, at man kan reducere antallet af fibersprængninger i baglåret med op til 51% ved ugentligt at udføre øvelsen, ”Nordic Hamstring”. Forsøgspersonerne blev sat til at lave øvelsen én til tre gange om ugen, hvor antallet af sæt varierende mellem to til tre, og antallet af gentagelser var mellem fem til 12. Forsøget viste, at øvelsen havde stor effekt, som forebyggelse mod fibersprængninger i baglåret.

Fysioterapeut Niklas Grundt Hansen mener, at øvelsen bestemt burde implementeres, som en del af den skadesforebyggende træning:

”Samlet vil tre gange 10 minutters træning om ugen kunne rede en hel del fodboldspillere fra at blive skadet,” fortæller fysioterapeut Niklas Grundt Hansen.

Han fortsætter:

”Øvelsen er nem at gå til, da man ikke behøver noget udstyr eller hjælpemidler, og desuden kan tage armene i brug, hvis den føles for svær. De første per gange må man dog regne med noget træningsømhed,” siger Niklas Grundt Hansen.

Nedenfor ses en demonstration af øvelsen, der både kan laves med en makker samt alene ved hjælp af en ribbe.

Der er dog også en anden betydelig fordel ved at udføre øvelsen, ”Nordic Hamstring”, jævnligt:

”Som en ekstra bonus bliver man også en bedre sprinter,” fortæller fysioterapeuten.

Til gengæld er der ingen tvivl om, hvad man skal gøre, hvis skaden allerede er indtruffet:

”Hvis skaden opstår alligevel, vil jeg anbefale at finde en sportsfysioterapeut, for det er sjældent holdbart at gå og prøve at fikse sig selv. Efter min erfaring ender det tit med, at man kommer for hurtigt i gang igen, og så vil skaden oftest blusse op,” slutter Niklas Grundt Hansen af.