Løbeeksperten: Sådan bliver du bedre til bip-test

0
7346
Peter Liljensten træner bl.a. Caroline Østergaard, som har forbedret sin bip-test.

Løbecoach Peter Liljensten giver her gode råd om, hvordan du kan optimere din præstation under bip-test. Det handler om timing og evnen til at presse sin krop

Det er sæson for bip-test, og du kender sikkert alt til følelsen af at have lavet en test, som ikke blev lige så god, som du havde troet. Enten fordi du ikke fik presset kroppen hårdt nok, eller fordi du ikke ramte bip’et på det helt rigtig tidspunkt.

For der er nemlig flere ting, der skal gå op i en højere enhed, hvis du skal lave en vellykket bip-test og dermed få et optimalt kondital.

Her giver løbecoachen Peter Liljensten gode råd om, hvordan du laver en bip-test. Peter er tidligere elite-atletikudøver og nuværende løbecoach og personlig træner. Han underviser i bl.a. hurtigheds- og udholdenhedstræning og har disse gode råd:

Tre vigtig ting til at forbedre din bip-test:

1. Du skal ramme bippet på det helt rigtig tidspunkt

Jeg oplever tit, at man lægger alt for hurtigt ud i starten og bruger for mange kræfter. Derfor er det vigtigt at høre godt efter bip-test-introen fra start og lægge roligt ud. Så sparer du energi i starten og kan løbe igennem til sidst. Så vær 100 % klar, når du høre bippet.

2. Du skal lære at presse kroppen, selvom det gøre ondt

Det kan være rigtig hårdt at løbe en bip-test, da niveauet bliver højere og højere. Så du skal hele tiden løbe lidt hurtigere, og hvis du ikke er i god form eller god til at presse kroppen, bliver det svært. Du skal derfor lære at komme udover dine egne grænser. Ellers vil du aldrig komme op på et topniveau.

3. Du skal holde et stabilt tempo frem og tilbage

Alt efter hvilken bip-test, du løber, gælder det om at holde et stabilt tempo frem og tilbage. Jeg bruger fx Yo-Yo restitution niveau 1. Hvor man løber 20 meter (Bip), løber 20 meter tilbage (Bip) og går 2 x 5 meter pause. Her skal du holde tempoet stabilt frem og tilbage. Hvis du lærer det, kan det være med til at forbedre dit samlede resultat.


U16-landsholdsspilleren Jazmin Schultz-Petersen fra B.93 trænes af løbecoach Peter Liljensten.

Sådan forbedrede to spillere deres bip-test:

Jeg træner to dygtige pigefodboldspillere fra B.93, Caroline Østergaard og Jazmin Schultz-Petersen, som jeg har testet i bip-test flere gange. Vi træner de tre ovennævnte ting, så de hele tiden kan blive bedre og bedre. For at de kan følge deres egen udvikling over tid har jeg udviklet et gratis online test-træningsværktøj, hvor de kan lave deres egen Bip-test resultat ind eller for et hold. Her kan de se grafer og statistikker over deres udvikling. Det kan bruges af både bredde- og elitefodboldtrænere og spillere.

Du kan læse mere om det her: www.plussport.dk

Så meget har Caroline og Jazmin forbedret sig i Bip-testen:

Caroline Østergaard
Start-niveau: 15,8
Slut-niveau : 17,1

Jazmin Schultz-Petersen
Star-tniveau: 15,6
Slut-niveau: 16,5

Du kan nedenunder se deres grafer og statistikker ud fra deres udvikling.

Caroline Østergaard:

Jazmin Schultz-Petersen: