Dokumentarfilm går helt tæt på verdens bedste kvindehold

0
1913
har vundet 26 nationale og europæiske titler siden 2011. Screenshot fra filmen

Filmen “The Squad” følger de seksdobbelte franske Champions League-vindere fra Olympique Lyonnais. Lige nu kan filmen streames i Danmark i forbindelse med dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX

De har vundet 26 nationale og europæiske titler siden 2011, heriblandt kvindernes Champions League-turnering seks gange.

Alligevel kan en gruppe spillere fra den franske storklub Olympique Lyonnais opleve at gå i en sportsforretning og se på fodboldstøvler, og så blive spurgt med stor overraskelse i stemmen af en ung mandlig ekspedient: “Er I professionelle?”.

Og Olympique Lyoonais’ norske superangriber Ada Hegerberg, flere gange topscorer i Champions League og kåret til Europas og verdens bedste, kan til overrækkelsen af en stor fodboldpris opleve at blive spurgt af værten – en popsmart komiker – om “hun kan twerke”, dvs. danse med røven.

Begge scener kan opleves i filmen “The Squad”, en 87 minutter lang dokumentar, der går helt tæt på Olympique Lyonnais. Og twerk-bemærkningen har inspireret til filmens undertitel: “Vi er her ikke for at danse”.

Ada Hegerberg. Screenshot fra filmen

For Olympique Lyonnais er et topprofessionelt fodboldhold, der har vundet flest titler af alle fodboldhold de sidste ti år. De er der ikke for danse. De er der for at vinde og top-præstere. Men de kan altså stadig møde nogle af de fordomme om kvindefodbold, der burde være udryddet for længst.

”Ikke at blive behandlet med respekt og blive behandlet som en professionel er langt værre, end at Ada ikke får den samme løn som Messi eller Ronaldo,” som Jess Fischblock, anfører for det walisiske landshold og Lyon-spiller i 2019, siger i filmen.

Trailer for filmen:

”The Squad” handler heldigvis også om meget andet end fordomme om kvindefodbold. Det er et kig ind bag kulisserne hos et af verdens bedste fodboldhold. Filmen følger Olympique Lyonnais i sæsonen 2018-2019. Vi er med til den daglige træning, i styrketræningslokalet, til pressekonferencer osv., og der er især fokus på sidste otte kampe i sæsonen, der slutter med Champions League-finalen mod Barcelona, som Olympique Lyonnais vinder 4-1.

Som det hedder i pressematerialet om filmen:

”Olympique Lyonnais er et af verdens bedste kvindefodboldhold. Og når man ser ‘The Squad’ forstår man, at det er fordi, de er dygtige hver for sig, men uovervindelige når de spiller sammen. Man behøver ikke at være fodboldfan for at blive revet med af en holdånd, hvor alle har deres styrker og svagheder. Alligevel er holdanfører Wendie Renard og hendes medspillere oppe mod mere end blot deres modstandere på banen. For ligestilling handler ikke kun om ligeløn, men om anerkendelse og respekt, og den kamp skal vindes hver dag. En energisk og inspirerende film om sætte sig høje mål – og score dem”.

‘The Squad’ kan frem til 5. maj streames fra 49 kroner på CPH:DOX her: THE SQUAD #NOTHERETODANCE

Screenshot fra filmen