KATHRINES HJØRNE: Hvornår går det op for dem, at jeg ingenting kan?

0
926

Mange har svært ved at tro på sig selv og egne ever – mange bliver endda perfektionistiske omkring hvad der skal til før de er gode nok. Sådanne tanker er med til at hæmme vores præstationer på banen, og med til at påvirke hvordan vi har det også før og efter kamp.

Af Kathrine Laursen, Performance- & Businesscoach, Laursen Coaching

Har du svært ved tage imod komplimenter, og kan du ikke forstå, hvordan i alverden andre mennesker kan synes så gode ting om dig? Måske du får af vide hvor dygtig, klog og inspirerende du er – ja, du bliver beundret af andre – men du sidder egentlig selv med en dårlig følelse og tror inderst inde ikke selv på de ting, som andre ser i dig. Du tænker måske endda, ”hvornår finder de ud af, at jeg ingenting kan”? Faktisk er netop den tanke meget naturlig – også for de mennesker, som udadtil har opnået en hel masse; de sidder også med følelsen af at vente på at blive afsløret og venter på, at omverdenen opdager, at de bare bluffer? Det gør de med stor sandsynlighed slet ikke! Det er blot en manglende tro på sig selv og sit værd – at du er god nok, at du gør det godt nok, at du har fortjent det bedste.

Den smerte, lidelse eller tvivl, som du måske kan føle, kommer, når du tror på at noget er galt, at du ikke er god nok, eller at du er anderledes i forhold til andre. Der er ikke noget galt, du er god nok, og du er præcis, som du skal være – det ville du sikkert også fortælle din bedste ven, som tvivler på sig selv? Men hvordan taler du egentlig til dig selv? Det er de færreste, der taler til sig selv, som de taler til sine venner – oftest bruger vi en betydeligt mere kritisk stemme, når det kommer til os selv. Vi går rundt og (ofte ubevidst) ­har en masse interne regler for, hvad der skal til for, at vi er gode nok eller for, at vi gør det godt nok. Jeg oplever tit i mit arbejde med mennesker at disse regler er strenge, urimelige og uopnåelige – og der er mange, rigtig mange regler. Faktisk er der tit så mange regler for, hvad det kræver før, at du er god nok, at det slet ikke kan lade sig gøre at opnå den følelse – med mindre du er villig til at kigge på dine regler; det, der ender med at blive din indre perfektionist eller kritiker. Og når vi opstiller alle de regler for os selv, så opstår der frygt eller stress – for hvad nu hvis du ikke kan leve op til det?

Det er ikke sikkert, at det bevidst fylder i din dagligdag, men er det en super fed følelse, når den dukker op? Nej! Kan du selv ændre det? Ja! Alt er naturligvis relativt, hvorfor det kan kræve meget arbejde at finde troen på sig selv, hvis det sidder dybt i dig. En ting er sikkert; så længe, du ikke tror på dit eget værd, så kan andres rosende ord heller ikke give dig den følelse – det starter ved dig selv. Du kan ikke forvente, at omverdenen skal give dig en følelse, som du ikke kan give dig selv. Det kan selvfølgelig være med til at booste din selvtillid, når andre roser dig for det, du gør – men spørgsmålet er i denne sammenhæng, hvorvidt dit selvværd er højt eller lavt.

Helt konkret kan du sætte dig ned, tage en kuglepen i hånden og svare på: ”hvad skal der til for, at jeg er god nok?” og ”hvad skal der til for, at det jeg gør er godt nok?”. Vær så specifik som overhovedet muligt. Vær opmærksom på, om du har mange ”jeg skal altid/aldrig” på din liste? Det er en stor fælde, eftersom intet er 100 procent – heller ikke dig selv. Det er unødvendigt at have så høje krav og regler for dig selv, at du aldrig opnår følelsen af at være god nok – for hvad får du ud af det? Sidder du og er bange for, at du vil miste din power og ønsket om udvikling, hvis du omskriver dine regler, så de er mulige at opnå? Jeg har endnu ikke mødt et menneske, som er gået i stå i det øjeblik, de begyndte at tro på sig selv – tværtimod.

Læs også:

KATHRINES HJØRNE: Lær at spille med vindermentalitet

KATHRINES HJØRNE: Sådan håndterer du nervøsitet inden kamp